Romain Gall

Romain Gall är en amerikansk fotbollsspelare som spelar som offensiv mittfältare. Han föddes 31 januari 1995 i Paris men hans familj flyttade till USA när Romain var sju år gammal. Familjen flyttade till Herndon, som är en stad som tillhör Washington. Det var även i Washingtonlaget D.C. United som Romain Gall började sin fotbollskarriär, då han som 14 år gammal spelade i deras akademilag. Han spenderade ett år i D.C. United innan flytten gick till laget Real Salt Lake som är ett annat amerikanskt lag som spelar i den högsta ligan. Där spenderade Romain Gall säsongen 2010–2011 innan han blev antagen till collegefotboll men valde att tacka nej och istället flytta till Europa.

Romain Gall valde att istället för att spendera åren på University of Maryland återvända till sitt födelseland Frankrike och valet av klubb blev Lorient. Där spenderade han åren 2011 till 2014 men lyckades aldrig slå sig in i A-laget utan fick nöja sig med att spela ungdomsmatcher och i B-laget. Romain Gall valde istället, 19 år gammal, att vända tillbaka till USA och skrev på för MLS-laget Columbus Crew SC. Han gjorde sin debut i högsta serien i USA i augusti 2014 men lyckades aldrig slå sig in i laget utan blev utlånad till amerikanska tredjeligan och laget Austin Aztex. 2016 valde Columbus att bryta kontraktet med Romain Gall.

Nyköpings BIS

2016 var Romain Gall 21 år gammal och stod utan klubb efter att kontraktet med Columbus avslutades. Romain behövde få speltid och valet föll på att återigen testa vingarna utomlands. Förvånande för många var att Romain Gall valde att flytta till Sverige och Nyköpings BIS, som spelade i svenska tredjeligan. Valet skulle dock falla väl in och Romain Gall visade direkt vilka kvaliteter han hade som fotbollsspelare och större klubbar fick snabbt upp ögonen för honom. Romain Gall spenderade en säsong i Nyköpings BIS och var en stark bidragande orsak till att Nyköpings BIS den säsongen var nära att ta steget upp i Superettan. Under denna säsong noterades han för nio mål på 24 matcher.

GIF Sundsvall

Efter sin succésäsong i Nyköpings BIS var det flera klubbar som var intresserade av Romain Gall och till slut föll valet på den allsvenska klubben GIF Sundsvall och inför säsongen 2017 signerade han ett treårsavtal med klubben. Romain Gall var först tänkt att vara en utfyllnadsspelare i det allsvenska laget men han visade snabbt att han hade kvaliteter för att spela i startelvan och anpassade sig snabbt till det högre tempot som var i Allsvenskan. Romain Gall gjorde succé direkt när Allsvenskan drog igång 2017 och hans spel väckte intresse från andra större klubbar. Romain gjorde totalt nio mål under sina 36 matcher som han spelade i Sundsvall.

Malmö FF

Under sommaren 2018 var det dags för nästa flytt och en ny klubb för Romain Gall. Hans succé i Sundsvall hade väckt intresse från större klubbar och Malmö FF värvade honom för dryga 5 miljoner kronor. Romain Gall har sedan sin flytt till Malmö FF redan hunnit presentera sig för sin nya hemmapublik flera gånger och han har under sina sex matcher som han har hunnit spela från sin mittfältsposition noterats för tre gjorda mål. Romain Gall har även hunnit med att debutera i både Europa League- och Champions League-kval med sin nya klubb under den korta period som han hittills har tillhört och spelat i klubben.

Landslag

Romain Gall har även, fast han är född i Paris i Frankrike, valt att spela för det amerikanska landslaget. Romain Gall har ännu inte fått någon chans att spela för det amerikanska A-landslaget. Han har dock spelat både för det amerikanska U-18 landslaget och U-20 landslaget. Han debuterade i U-18 landslaget 2013 och spelade totalt fyra matcher och noterades för fyra mål innan han 2014 blev uppflyttad till U-20 landslaget. Även där blev det succé och han blev skyttekung 2015 i det nord- och centralamerikanska U-20 mästerskapet där han gjorde fem mål. Totalt gjorde han 13 mål under de 25 matcher som han spelade för U-20 landslaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *