Marcus Rosenberg

Marcus Rosenberg föddes 1982 i Malmö där han idag också spelar fotboll i den allsvenska klubben Malmö FF. Han är även lagkapten och en stor ikon i staden. Marcus fotbollsresa började redan när han var fem år gammal då han började spela för just Malmö FF. Han utmärkte sig tidigt i klubben och ansågs tidigt vara en stor talang. Fram till dess att han var 16 år spelade han som vänsterback men bytte sedan position till anfallare. Detta visade sig vara mycket lyckat då han prickade in hela 26 mål i juniorallsvenskan under 2000. Den allsvenska debuten kom året efter i en match mot AIK.

De tre kommande åren var lite knaggliga för Marcus och han hade svårt att ta en ordinarie plats i laget. Detta ledde till att han lånades ut till Halmstads BK under säsongen 2004. Detta skulle visa sig vara mycket lyckat då Halmstad var nära att vinna ligan plus att Marcus blev skyttekung med sina 14 mål. Hans prestation under säsongen ledde till att han fick göra landslagsdebut mot Sydkorea i 2005. Matchen slutade 1–1 och det var Marcus som stod för Sveriges mål. Säsongen efter var han tillbaka i Malmö och gjorde succé i laget. Då vann han även skytteligan i det som kallades för Royal League.

Utlandskarriären tar fart

Efter säsongen 2005 valde Marcus att lämna Malmö och Sverige och flytta till den holländska toppklubben AFC Ajax. Prislappen hamnade på cirka 45 miljoner kronor. Här blev det succé på en gång då han gjorde mål i sin första officiella match. Det var i Champions League-kvalet mot danska klubben Bröndby som detta skedde. Ajax lyckades inte vinna matchen men de vann sedan returmötet. Debuten i holländska ligan blev inte sämre då klubben först mötte RBC Roosendaal, här spelade han fram till 1-0 målet och satte själv det avgörande 2-0. Marcus var från början centralanfallare men flyttade sedan ut på kanten. Med tiden fick han det svårt att ta plats i startelvan.

Tiden i Tyskland

Efter en lite knackig säsong och VM 2006 där Marcus inte fick spela, så beslutade han sig för att byta Holland mot Tyskland och Bundesligaklubben Werder Bremen. Övergången skedde i januari 2007 och bara några dagar efter kom hans debut. Denna säsong spelade han 30 matcher för klubben och stod för 14 stycken mål. Dessutom blev det 8 stycken målavgörande passningar. Detta gjorde honom både till klubbens bästa målskytt och en av de bästa i hela ligan. Säsongen 2008–2009 fick de delta i Champions League tack vare att de kommit tvåa i Bundesliga förgående år. Samma säsong blev Marcus även uttagen i svenska landslagstruppen till EM.

Utlånad till Spanien och hemkomst

I augusti 2010 gick Werder Bremen ut med nyheten om att Marcus hade skrivit på ett nytt kontrakt för klubben. I samma veva klargjorde man även att Marcus skulle bli utlånad till den spanska klubben Racing Santander med syfte om att få mer speltid. Här blev han intern skyttekung med sina 9 mål. Efter en säsong till flyttade han till engelska klubben West Bromwich och efter två säsonger där beslutade sig Marcus för att återvända till Malmö lagom till deras återvändo i Champions League. Efter en framgångsrik säsong i Malmö var det tal om att Marcus skulle återvända till landslaget men han tackade nej. Marcus har i nuläget kontrakt med Malmö till 2018.

Meriter

Marcus har under sin karriär radat upp fina meriter och troféer. Hans första kom med Halmstads BK då han vann skytteligan och assistligan under samma säsong. Han har även vunnit den interna skytteligan när han spelade för Werder Bremen. Han har representerat det svenska landslaget i 33 landskamper och gjort 6 mål. Han spelade även 9 stycken u21 landskamper innan debuten i A-landslaget. Han har representerat Sverige i ett VM och två stycken EM, dock blev det ingen speltid i någon av turneringarna. Tre gånger har han blivit svensk mästare med sin moderklubb Malmö FF varav den senaste var 2017. Han har även blivit utsedd till årets skåning 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *