Linus Hallenius

1989 kom en pojke till världen, som skulle komma att bli en av Sveriges absolut bästa fotbollsspelare. Linus Hallenius föddes i Sundsvall och än idag är han sin hemstad trogen och spelar i GIF Sundsvall. I sin ungdom spelade han för IFK Sundsvall, för att sedan 2006 byta till GIF Sundsvall. Där debuterade han samma år i den svenska Superettan. Under tre och ett halvt år i Sundsvall gjorde han tio mål i 57 ligamatcher. Efter halva säsongen 2009 bytte han lag till Hammarby IF i Allsvenskan. Efter att han hade vissa svårigheter med att komma in i spelet i detta lag blev han sedan en stjärna även där.

De första matcherna i Hammarby gjorde han nämligen inga mål alls och det skapade en viss nervös stämning för vissa. Den föga framgången i inledningen gick dock över och till slut blev han den målgörare han hade varit i Sundsvall. Andra säsongen i Hammarby gjorde han 17 mål på 21 matcher. Han hade på så vis visat upp sig både i hemstaden och på bortaplan och hade under tiden lyckats göra sig ett namn även internationellt. Under 2010, när fotbollen hade sommarpaus fick han ett löfte från den italienska klubben CFC Genua att bli upptagen i laget. Han spelade där i några år för att sedan återvända till Hammarby, med en säsongs mellanlandning i Schweiz.

Årets snyggaste mål 2010

Ett av de allra snyggaste målen som Linus Hallenius har gjort är det han gjorde i en match mot Syrianska FC 2010. Det blev belönat med priset årets mål på Fotbollsgalan 2010. Han tog ned bollen från ett långt skott, lät den studsa på bröstet, för att sedan skjuta den lätt framåt, bakifrån, vända sig och sedan på volley skjuta rakt in i mål mot den bortre stolpen. En jublande publik och en exalterad kommentator delade Hallenius glädje och det är verkligen ett mål som sent kommer att glömmas, varken av Hallenius eller av fansen. Det blev också nominerat till Fifa Puskás Award som årets mål.

Säsongen 2018

Unden säsongen 2018 har Hallenius gjort åtta mål och det är efter en tid som har varit mindre framgångsrik, enligt vad Hallenius själv menar. Han kallar det ett “jävla pissår”, men på senaste tiden har han tagit igen detta. Han har hunnit bli GIF Sundsvalls bästa målskytt någonsin, vilket är en bragd som han själv är mycket stolt över. Som 29 åring har han nu hunnit spela mer än 100 matcher med Sundsvall och detta är något som han skattar högt själv då det är hemstaden det rör sig om. Han ligger just nu tvåa vad gäller antalet mål i Allsvenskan den här säsongen, tätt efter Häckens Paulinho.

Ett ärligt spel

Hallenius har en ärlig stil när han spelar. Han berättar bland annat om en match mot Djurgården, där han inom straffområdet blev dragen i tröjan av Djurgårdens Jonas Olsson. Trots detta valde han att inte lägga sig ned eftersom han hatar oärliga spelare. Det vore kanske det smartaste just i den stunden eftersom det hade kunnat leda till straff, men för Hallenius var det inget alternativ. Han vill att det ska gå rätt till och var visserligen besviken på att domaren inte såg det som hände, men ångrar ändå ingenting. Det är en egenskap som är berömvärd och som fler spelare borde ta efter tycker nog de flesta.

Kulturkrock i Sundsvall?

Trots att Hallenius har en spelstil som uttalat bygger på ärlighet är alla inte överens om att det är den bästa metoden för att vinna en match. Det finns flera spanjorer som spelar i GIF Sundsvall och enligt Hallenius vill dessa att han ska använda filmning som taktik mer. Hallenius menar att det rör sig om en kulturkrock, vilket kanske är sant. Men det betyder förstås inte att inga svenska spelare spelar fult – det kan ingen säga som har sett fler än en match i Allsvenskan. Hallenius fortsätter att vara ett av de goda exemplen som gör att fotboll är värt att ägna mycket tid åt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *