Jiloan Hamad

Den 6:e november 1990 föddes Jiloan Hamad i Baku som ligger i nuvarande Azerbajdzjan. Efter flytten till Sverige tog det inte lång tid innan det stod klart att det var fotbollen som stod överst på prioriteringslistan. En dröm om att bli fotbollsstjärna dök tidigt upp i Hamads liv, en dröm som snart skulle bli sann. Redan som ung hade Hamad visat att han hade de flesta komponenterna för att lyckas. Tekniken, snabbheten och spelförståelsen var och är än idag några utav hans absoluta styrkor. Hamad började spela som ung i BK Forward och därifrån gick resan vidare till Malmö FF och senare vidare ut i Europa.

Jiloan Hamad är idag 26 år gammal, vilket inte är någon ålder för en fotbollsspelare som huserar på den högsta nivån. Det finns många år av spel kvar för Hamad på den nivå han idag håller till på. Trots att han redan gjort ett Europaäventyr och återvänt hem talar det mesta för att han inte är klar med sina äventyr på bortaplan och på den större fotbollsscenen. Hungern, motivationen och talangen finns där och med tanke på vad han visar upp i Allsvenskan vecka efter vecka är det bara en tidsfråga tills dess att en större klubb kommer och visar intresse för den spelskickliga svensken.

Tiden i Malmö FF

2008 var året då Jiloan Hamad gick ifrån BK Forward till storklubben och mästarna Malmö FF. Steget var såklart stort för en då relativt ung Jiloan Hamad, men han skulle visa sig klara det utan några som helst problem. Under sina fem år i klubben blev han en viktig del av det otroligt framgångsrika Malmö FF med flera ligatitlar och Europaspel. Totalt blev det över 100 matcher för Jiloan Hamad i den ljusblå tröjan. Han stod för en rad mål och flera utav dem var mycket vackra sådana. Han kommer för alltid att vara ihågkommen som en utav de skickligare spelarna som spelat i Malmö FF.

Nästa station – Hoffenheim

Efter den mycket framgångsrika perioden i Malmö FF var det bara en tidsfråga innan någon större klubb utifrån Europa skulle visa intresse för Hamads fotbollstalanger. Mycket riktigt så knackade det tyska storlaget Hoffenheim på under säsongen 2013/14 och ville höra sig för om den talangfulla svensken. I januari 2014 bekräftades övergången och Jiloan Hamad hade således påbörjat sitt riktiga äventyr ute i Europa. Hoffenheim, som får ses som ett utav de bättre lagen i Tyskland, var ett stort steg upp i rangordningen jämfört med Malmö FF, något som Hamad fick känna av i form utav lite speltid. Det tog aldrig riktigt fart i den tyska klubben och snart var det dags att flytta på sig.

Utlånad till Belgien

Ett år efter att Jiloan Hamad hade landat in hos Hoffenheim stod det klart att en utlåning var det som skulle krävas för att Hamad skulle få fart på karriären igen. Intresserade klubbar fanns det gott om och valet föll tillslut på den belgiska storklubben Standard Liege. Debuten skedde under våren 2015 och i den nya klubben hann Hamad med att spela ett antal matcher. Tyvärr för hans del tog det aldrig riktigt fart med målskyttet och assisterna uteblev. Det här gjorde att Standard Liege inte valde att förlänga lånet och äventyret fortsatte således i Hoffenheim. År 2017 valde Hamad att vända hem till Sverige och Hammarby där han spelar nu.

Succé i Hammarby

Väl hemma i Sverige igen skulle succén inte låta vänta på sig. Som en offensiv mittfältare i Hammarby har Hamad producerat både mål och assist för de grönvita som säsongen 2018 är med och slåss om guldet i allra högst grad. Jiloan Hamad har verkligen fått fart på en karriär som såg ut att vara på väg neråt och nu är tongångarna helt andra. De flesta tror att den pågående säsongen blir hans sista i Allsvenskan innan han vänder ut mot Europa och de lite större klubbarna igen. Potentialen finns där, det är bara en fråga om att kunna leverera när det gäller som allra mest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *