Henok Goitom – En unik karriär

Den 22 september 1984 föddes Henok Goitom i Stockholm. Båda hans föräldrar kommer från Eritrea där han också spelar sin landslagsfotboll. Goitoms karriär är något speciell om man jämför med de flesta andras. Istället för att spendera flera år i de svenska ungdomsklubbarna valde Goitom tidigt att bege sig ut i Europa för att få den bästa skolan, ett val som man knappast kan argumentera emot när man ser vad han åstadkommit i sin karriär. Han har hunnit med att spela i både Serie A och La Liga, vilket är något som de flesta andra bara drömmer om men sällan lyckas uppnå i sina karriärer.

Henok Goitom är en mycket stor profil inom den svenska fotbollen och inte minst inom just stockholmsfotbollen. Han är känd för att bry sig om samhället och har flera gånger varit med och hjälpt till i förorter där förutsättningarna för de yngre är svåra. Med hjälp av fotbollen har han lyckats föra människor samman i områden där det förekommer mycket kriminalitet. Henok Goitom är även tränare och grundare av fotbollslaget Kista Galaxy, ett lag där flera profiler finns med och spelar. Laget är ofta med och ställer upp på olika event för välgörenhet, allt med en tanke om att göra förorterna till en bättre plats för ungdomar.

De tidiga åren

Redan år 2003 valde Henok Goitom att lämna Sverige och dess fotboll för att bege sig utomlands och få en bättre skolning där. Hans första anhalt blev i Italien och Serie A-klubben Udinese. Utan att ha spelat en enda match i Allsvenskan eller Superettan tog sig Goitom ända fram till startelvan i Udinese där han även mäktade med att göra mål i sin debut. Trots den fina starten blev han inte långvarig i Udinese utan nästa plats för Henok Goitom blev Murcia i Spanien dit han blev utlånad. Efter en lyckad sejour i Murcia blev han tillslut köpt av klubben och succén såg ut att fortsätta.

Flyttlass i Spanien

Det skulle visa sig att Goitoms tid i Murcia inte skulle bli så mycket längre då han redan efter ett par säsonger lånades ut till Valladolid. Anledningen till detta var att Murcia inte längre spelade i den spanska högsta ligan, något som Goitom verkligen kände att han hade kapacitet att göra. Valladolid blev en bra klubb för Goitom där han bidrog med en hel del mål men även assist. Efter att lånesejouren var över återvände Henok Goitom till Murcia som då fortfarande låg i andradivisionen. På grund av detta såg Goitom till att han skeppades iväg till Almeria, en annan klubb högst upp i det spanska seriesystemet.

Tiden i Almeria

I Almeria hade Henok Goitom en mycket fin period. Han gjorde flertalet matcher och även om inte målskyttet vara så bra som man hade kunnat hoppats på blev han ändå kvar i klubben under ett antal säsonger. Anfallaren fick under sin tid i Almeria och den spanska fotbollen ställas mot världens bästa spelare och bättre träning än det kan man knappast få. Att en vecka ställas mot Messi borta på Camp Nou för att sedan veckan efter spela mot Cristiano Ronaldo var något som Goitom fick uppleva under sin tid i Spanien. Under sommaren 2013 kom Henok Goitom och Almeria gemensamt överens om att bryta kontraktet.

Återkomsten till Allsvenskan

Efter att kontraktet med Almeria var över var Goitom fri att gå till vilken klubb han ville. Kärleken till Sverige och Stockholm tog honom till Solnaklubben AIK där han snabbt blev en mycket stor publikfavorit. Han blev klubbens i särklass största profil och även den anfallare som gav laget den tyngd i offensiven som de hade sökt efter. I och med flytten hem till Sverige fick Goitom mer tid över till sina projekt ute i förorterna, något som senare ledde till att han startade upp laget Kista Galaxy. Efter denna sejour i AIK har Goitom hunnit med en sväng i både La Liga och MLS innan han återigen återvände till AIK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *