Fotbollsälskare, välkommen till sidan om Sveriges bästa spelare inom landet

Vanligen finns de flesta och bästa spelarna som utlandsproffs men ändock finns en hel del värdefulla lirare i våra högsta serier. Här kommer vi ta upp manliga spelare men självklart finns det även duktiga kvinnliga spelare. Vanligen har de absoluta toppspelarna plats i allsvenska lag och i år då främst återvändaren Sebastian Larsson som faktiskt gör debut i Allsvenskan. Men i år finns ett undantag: svenska landslagets kapten Andreas “Granen” Granqvist som kom från ryska ligan till Helsingborgs IF i Superettan. Eftersom dessa två har de mesta landslagsmeriterna får de även betraktas som landets mest oskattbara lirare. Men visst, det måste inte till en radda av landskamper för att vara viktig för sitt klubblag och i högsta serien har i princip varje lag en till tre-fyra toppspelare som påverkar lagets chanser till hög placering eller för att undvika degradering.

Bland dessa återfinns de allra bästa som regel hos topplagen med få undantag. I skrivande stund leder AIK ganska komfortabelt och helt naturligt finns dess spelare med på topplistan följt av Hammarby, IFK Norrköping och med kurvan pekande uppåt, Malmö FF. Hur en bra spelare värderas beror på många faktorer. En målskytt med spetskompetens har sina fördelar. Mittfältare som dominerar, är spelfördelare och förser forwards med matnyttigt har sina förtjänster. En försvarare som mittlås eller kantspringare som deltar både i anfall och försvar är kristallklara nyttolirare på sitt sätt. Sist och inte minst, utan en skicklig målvakt spelar det ingen roll hur många mål laget gör framåt om keepern och försvaret agerar som ett såll. Så hur skall då bästa spelare bedömas, det är en intrikat fråga.

Rollernas betydelse

Så ännu en gång, du som gillar fotboll och Allsvenskan/Superettan i synnerhet: Var så härligt välkommen till denna sajt. Vi ska tala om olika spelares förtjänster och brister. Hur pass nyttiga de är för laget och om de synkar med spelidé, formation, klubbens hjärta och om de passar i sin roll. Om du var coach i en klubb, vilka spelare väljer du i din startelva? Spelar prislappen som är satt stor roll eller kan någon rookie vara nåt att satsa på? Vilket spelsystem är din melodi och ska formateringen styras av spelarnas kompetens eller är det de som måste inlemmas i systemet? Hur pass stor roll spelar egentligen tränarna. Ställs det för stora krav på dessa? Som du ser, på denna sida finns massor med matnyttigt att penetrera.

Bästa lirarna just nu

Vilka spelare är då de bästa inom landet just nu? Vi kan utan rangordning nämna några, utom de nämnda återvändarna som kanske kan betraktas som outstanding. I AIK har vi exempelvis Kristoffer Olsson har gjort stora avtryck i serieledarnas elva. En slitstark lirare som fått en ny vår på sistone. Alexander Milosevic är oerhört betydelsefull, vilket bevisas mest av att laget endast släppt in 13 mål på avverkade 21 matcher. Hammarby är ett ganska jämnt lag och den som sticker ut mest är anfallaren Jiloan Hamad som har 13 poäng i mål+assist-ligan varav de flesta som passare. IFK Norrköpings nummer 1 är onekligen förre AIK-spelaren Simon Thern, son till legendaren Jonas, jämte en annan hemvändare Alexander Fransson. Fjolårets skyttekung Kalle Holmberg har det lite knackigt i år men har knaprat fram 11 poäng.

Fler toppspelare i klubbarna under topp tre

I MFF är Markus Rosenberg värdefull ute på plan och har målat 11 gånger men med 10 år i Allsvenskan plus nästan lika många som proffs kanske denne 36-åring snart ha gjort sitt på plan. Tyvärr är en annan storspelare i MFF dansk, Søren Rieks men ack så värdefull för skåningarna. Utanför de bästa lagen måste också framhållas skytteligans toppar, Linus Hallenius i GIF Sundsvall och Paulo De Oliveir i BK Häcken. De har vardera öst in 15/14 mål på 22/21 matcher. Linus har en match mer än Paulo då han dagen före detta skrivs gjorde mål för sitt Sundsvall i vinsten mot Brommapojkarna. AIK:s målvakt Oscar Linnér har fredat målburen bäst och endast släppt in 13 mål. Isak Petterson i Norrköping är näst bäst att vakta sin bur med endast 19 insläppta bollar för sitt IFK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *