De bästa före detta fotbollsspelarna i Allsvenskan

Det är givetvis inte lätt att bara välja ut ett fåtal spelare som gjort avtryck i den allsvenska fotbollen. Det finns många landslagslegendarer, underhållande importer och även talanger som skulle kunnat få sitt namn i den här artikeln, men som aldrig riktigt blommade ut till de stora stjärnorna. Det finns givetvis många spelare som man absolut inte får glömma. De där riktiga stjärnorna som publiken älskade, eller mer eller mindre avgudade. Exempelvis hjältarna från fotbolls-VM 94 med spelare som Martin Dahlin (Malmö FF), Thomas Ravelli (IFK Göteborg) och Tomas Brolin (GIF Sundsvall och IFK Norrköping). I den här artikeln kommer vi dock fokusera på ett par andra spelare.

Nedan kommer du kunna läsa om fyra av de bästa allsvenska spelarna i historien. Det är spelare som har utmärkt sig i sina respektive klubbar och bidragit till stor framgång med sina spetsegenskaper både på och utanför plan. En polack som kanske glömts bort i stora delar av landet, men inte i Örebro, en brasilianare som fortfarande är älskad i Helsingborg, två göteborgare, en som vissa vill göra till staty i Borås och en som vunnit 2 SM-guld i en Stockholmsklubb. Kanske ger det dig en liten hint om vilka spelare det handlar om. Information, statistik och lite kuriosa om respektive spelare hittar du om du fortsätter att läsa.

Mirosław Kubisztal

Vi börjar med Mirosław Kubisztal, polacken som spelade för Örebro mellan 1991–1997. Anfallaren med den stora mustaschen var en fruktad anfallare och är fortfarande älskad av fansen i Örebro. Han vann den interna skytteligan fem år i rad och Örebros supporterklubb “Kubanerna” har även fått sitt namn uppkallat efter den målglada anfallaren som totalt gjorde 68 mål under sin tid i klubben. Än idag sjungs det om Kubisztal och det förekommer även flaggor med Kubisztals nuna på läktarna i Örebro trots att det är över 20 år sedan han spelade sin sista match för det svartvita laget. En legend som aldrig verkar tyna bort i Örebro med omnejd.

Álvaro Santos

Álvaro Santos är brasilianaren som tog Helsingborgs IF med storm när han värvades från América MG år 2000. Álvaro själv blev förvånad när han anlände till Helsingborg och såg det röda och blå matchstället. Han var nämligen övertygad om att han hade värvats till den norska klubben Rosenborg. Under tiden i Helsingborg blev Álvaro, med sin bländande teknik och sin målfarlighet, en stor publikfavorit. På sina 64 allsvenska matcher gjorde han 35 mål, vilket innebär att han satte bollen i nätmaskorna i alla fall en gång varannan match i snitt. Helsingborgarna minns även hur han ensam sysselsatte hela Inters försvar i det framgångsrika kvalet till Champions League. Efter 3 år i klubben såldes Álvaro till FC Köpenhamn.

Anders Svensson

Anders Svensson är fotbollsspelaren som briljerade på Elfsborgs mittfält i två sejourer under åren 1994–2001 och 2005-2015. Mellan de två sejourerna var han proffs i den engelska klubben Southampton. Med sin teknik, sitt skott och sin blick för spelet hänförde han den allsvenska publiken under många år. År 2006 var han, som lagkapten, högst bidragande till Elfsborgs första SM-guld på 45 år. Han tog även ett andra SM-guld med Elfsborg år 2012. Anders Svensson är även den spelare som för närvarande innehar rekordet i antalet landskamper för det svenska A-landslaget med sina 148 stycken. Under sin tid i landslaget hann han med två VM- och 3 EM-slutspel.

Kim Källström

Kim Källström kom fram som en supertalang i BK Häcken och spåddes en lysande framtid. Under sin första allsvenska säsong blev han utnämnd till Årets nykomling. Hans känsliga vänsterfot och enorma löpvilja gjorde att Djurgården fick upp ögonen för honom och värvade honom inför säsongen 2002. Redan under sin första säsong i Djurgården var han med och vann ett välförtjänt SM-guld och det följdes upp med ytterligare ett säsongen därpå. Därefter värvades han till den franska klubben Rennes, vilket var början på ett långt utlandsäventyr. Han stannade i Rennes i 3 säsonger, därefter har han även spelat för Lyon, Spartak Moskva och Grasshopper innan han flyttade hem och avslutade karriären i Djurgården.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *