David Moberg Karlsson

Han kallas populärt för DMK av kamrater och supportrar. På IFK Norrköpings supporterläktare, som har döpts till Curva Nordahl efter legenden Gunnar, är han en mäkta populär spelare. Det var också i Norrköping som denne västgöte, 24 år gammal, blev en klasspelare. Banan inleddes för tio år sedan i en liten klubb, Björsäters IF, och fortsatte sedan till IFK Mariestad. Han plockades upp av IFK Göteborg där han blev ordinarie i truppen år 2012. Efter 30 matcher ville han pröva sina vingar i proffslivet och hamnade i Sunderland där han dock aldrig fick spela i A-laget. David fortsatte till Skottland där han fick spela fyra matcher för Kilmarnock.

David lyckades bättre i danska Nordsjälland där det blev 48 matcher och fem mål. Sammantaget var proffslivet kanske inte den allra bästa skolningen men som alla vet kan det vända snabbt. Inför säsongen 2016 skulle den tredje IFK-klubben bli mer lyckosam då IFK Norrköping tog den lovande grabben till sitt hjärta. Först under Janne Anderssons vingar, och när Jens Gustafsson blev förbundskapten, tog han väl till vara på David Moberg Karlssons talanger. Han fick en tämligen fri roll i gränslandet mellan mittfält och anfall. Trots sin målfarlighet är David mycket nyttig även i det defensiva arbetet. I positionen att störa motståndarnas spelvändningar krävs ett uppoffrande slit, en förmåga som han definitivt besitter.

Vindsnabb, slitstark och fysiskt kompetent spelare

Med sin snabbhet kan David rycka ifrån de flesta motspelarförsvararna i Allsvenskan, med en rätt slagen långpassning från en lagkamrat blir anfallet alltid farligt för varje motståndarlag. Exempelvis i årets hemmamatch mot Dalkurd i Allsvenskans nionde omgång där David drog iväg från mittlinjen och mycket vackert vrickade bollen förbi målvakten, ingen försvarare kunde hänga med i de svängarna. Dessutom var målet superviktigt då matchen stod och vägde med ett mål var. Moberg Karlsson visade därmed vägen till en vinst med 4–2. Målet visade en av hans specialer där han ofta kommer från högerkanten, ner mot kortlinjen och där vänder blixtsnabbt, driver inåt och avlossar ett hyperfarligt skott med vänsterdojan.

Från noll till miljoner

David Moberg Karlsson föddes i mars 1994 och växte upp i närheten av Mariestad, Västergötland. Han blev tidigt uttagen till U-17 landslaget, och dessutom i U19, U21 och även i A-landslaget. Matchvikten är cirka 76 kilo som David bär upp med sina 179 centimeters längd. Moderklubben var Björsäters IF varifrån han fostrades i två IFK-klubbar, Mariestad och Göteborg. När han såldes till Premier League-laget Sunderland påstås det att prislappen var satt till 20 miljoner. Affären fick fotbollssverige att höja på ögonbrynen. Ditintills hade visserligen David visat framfötterna men till den milda grad att det blev en jätteaffär? Tyvärr blev sejouren på de brittiska öarna ingen succé.

De vita och blå

IFK Norrköping är en av Allsvenskans mest anrika klubbar som har fostrat en mängd storspelare. Där har David Moberg Karlsson hamnat i rätt miljö. Sedan 1943 har klubben bärgat 13 guldmedaljer som svenska mästare. Det senaste kom 2015. Med DMK i laget hoppas klubben på tätare medaljchanser, som de tio åren från 1943 till 52 då bucklan höjdes hela sex gånger. Med 77 säsonger i högsta serien har klubben producerat flera toppspelare. David kan sälla sig till skaran Gunnar Nordahl, Nisse Liedholm och Ove Kindvall bland andra. Tack vare alla meriter har IFK fått många smeknamn. Guldköping och Snoka har dock fått stryka på foten för det mer folkpopulära Peking.

Läget just nu

I skrivande stund siktar David Moberg Karlsson med följe in sig på jakten efter guldet. Med 2-0 mot serieledande AIK som hitintills inte förlorat i år, finns lite vittring på den ädlaste metallen. David med kamrater kämpar om kvalplatser till EuroLeague eller om det blir serieseger när Allsvenskan gör bokslut den 11 november, då hägrar kval till Champions League. För stunden är detta det högsta målet för David men givetvis hoppas han även på att Janne Andersson ringer. Han har ännu minst tolv år av toppfotboll att se fram emot och hoppas att skador inte ska fördärva något. Om David får förbli frisk lär han ha många trevliga stunder på plan att se fram emot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *