Allt om Allsvenskan

Allsvenskan är den högsta serien inom svensk fotboll. Allsvenskan startades upp 1924 och ersatte det som tidigare hette svenska mästerskapet i fotboll. Allsvenskan har genom åren spelats i olika format med utslagningsmoment och som en rak serie. Dagens format på Allsvenskan har funnits sedan 1993 och är en rak serie med 16 lag där alla lag möter varandra två gånger och det laget som har flest poäng efter 30 omgångar blir då vinnare av Allsvenskan. Allsvenskan räknar precis som alla ligor i fotboll att vinnaren av en match får tre poäng och lagen får dela på en poäng var om matchen slutar oavgjort och vid förlust blir det noll poäng. Allsvenskan startar på våren och avslutas på hösten till skillnad från många andra fotbollsligor ute i världen som spelas höst-vår.

Allsvenskan är som sagt den högsta serien inom svensk fotboll och i stort sett alla stora svenska spelare har någon gång under sin karriär spelat i Allsvenskan. Många spelare utvecklas i Allsvenskan och tar sedan klivet ut till större ligor runt om i Europa. Genom åren har Allsvenskan stått för flera stora övergångar där spelare har gått för väldigt stora summor. De två största övergångarna i Allsvenskans historia är när Zlatan Ibrahimovic såldes från Malmö FF till Ajax år 2001 för 82 miljoner kronor. Den näst största övergången är när Alexander Isak gick från AIK till Dortmund 2017 när han var 17 år gammal för 75 miljoner kronor. Förutom att fostra svenska talanger är Allsvenskan även en språngbräda för utländska spelare som drömmer om att spela i stora europeiska lag och väljer Allsvenskan som en avsats för att nå dit.

Allsvenskan genom tiderna

Det är många lag som har haft möjligheten att spela i Allsvenskan under dessa 94 år som ligan har funnits. Totalt har 64 olika lag spelat minst en säsong i Allsvenskan där AIK är det laget som har tillbringat flest säsonger då man spelat 89 säsonger i Allsvenskan. Av dessa 64 lag så är det 15 av dessa som någon gång stått som segare i Allsvenskan. Malmö FF är det laget som har vunnit Allsvenskan flest gånger och kan stoltsera med 23 guldmedaljer. Publikintresset för Allsvenskan har under årens gång varit varierande, under 1950-talet var snittet som högst i Allsvenskan med flera säsonger i rad som lockade mer än 10 000 personer i snitt. Nutidens Allsvenska är inte långt ifrån dessa glansdagar och Allsvenskan har under de senaste åren haft ett snitt på runt 9 000 personer i publiken.

Allsvenskan under säsongen 2018

Innan säsongen startade 2018 handlade det mycket om vilket lag som skulle kunna stoppa Malmö FF, som har varit det ledande laget de senaste åren inom svensk fotboll. Var 2018 året då AIK skulle ta steget och knipa det efterlängtade guldet efter att ha slutat i toppen flera säsonger i rad utan att ha vunnit guldet? Eller var 2018 året då något annat lag skulle få lyfta bucklan i slutet av november? Allsvenskan 2018 startade dåligt för regerande mästarna Malmö och man halkade direkt efter i toppen, istället har det handlat om två Stockholmslag. Hammarby och AIK har tävlat mot varandra och legat etta och två hela säsongen. Men nu med 21 omgångar in på säsongen är det fortfarande ett öppet race mellan AIK, Hammarby, Norrköping och Malmö där alla har möjligheten att stå som vinnare när säsongen är slut.

Rekord i Allsvenskan

Under åren har det hunnit samlas ett gäng olika rekordhållare i olika kategorier inom Allsvenskan. Förutom Malmö FF som har vunnit Allsvenskan flest gånger och AIK som har deltagit i flest säsonger så finns det andra rekord som kan vara värda att notera. Sven Andersson är den spelare som har spelat i flest antal allsvenska matcher då han mellan åren 1981–2001 deltog i totalt 431 matcher. Flest antal mål är det Sven Jonasson som står för då han under åren 1927–1947 noterades för 254 mål. Nicklas Bärkroth blev den andra september 2007 den yngsta spelaren att spela i Allsvenskan då han debuterade redan som 15-åring. Publikrekordet slogs i en match från Göteborgsderbyt IFK Göteborg – Örgryte som i en match 1959 lockade till sig hela 52 194 personer i publiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *